Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Životni stil

19. 07. 2013.

Izvor: b92.net/superzena

Šefovi - izvor stresa na poslu

Stručnjaci tvrde da su primarni izvor stresa na poslu nadređene osobe - šefovi i direktori, a ne nužno količina posla.

Nedavna američka konferencija o poslu, stresu i zdravlju usredsredila se na uticaj nadređenih osoba na zdravlje zaposlenih.

- Rezultati istraživanja variraju. Veliki broj ispitanika izjavio je kako je posao najveći izvor stresa u njihovom životu - kaže Majkl Ford, profesor psihologije na Univerzitetu Olbani.

U isto vreme, svi imamo život i van posla. Ako ste na poslu pod velikim stresom, a šef nema razumevanja za vas, negativno raspoloženje može da se prenese i na vašu kućnu atmosferu, partnera i decu.

Stres koji iskusimo na radnom mestu može da ostavi niz posledica na naše fizičko i mentalno zdravlje - kardiovaskularne smetnje, gojaznost, depresija.

Kada su ljudi pod stresom na poslu, a njihovi nadređeni ne pokazuju razumevanje, češća su negativna ponašanja u smislu odabira loše hrane, izbegavanje vežbanja i slab kvalitet sna.

Stres na poslu smanjuje i kvalitet braka. Kada je jedan partner pod stresom, to se prenosi na partnera i decu, pa se i kod njih javlja niz zdravstvenih tegoba i problemi s ponašanjem.

Stručnjaci tvrde da su primarni izvor stresa na poslu nadređene osobe - šefovi i direktori, a ne nužno količina posla. Nedostatak podrške i razumevanja od šefa prenosi se u privatni, porodični život u smislu vremena i energije koje oduzima ljudima, a utiče i na njihovo raspoloženje.

Zato bi poslodavci trebalo više da slušaju svoje zaposlene, obraćaju pažnju na njihove potrebe i pokažu da im je stalo. Ovo, naravno, nije ništa novo, ali mnogi šefovi se ne ponašaju na taj način.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Komentari

 • Zoran | 05. 07. 2014. | 01:11

  Vrscanin

  Lepo napisan tekst. Svidjaju mi se slike. Pozdrav iz Vrsca ;) ...

 • Jenki | 02. 07. 2014. | 12:18

  BOLERO

  Ove godine Pink Panter flautista upotpunio repertoar. Izviđači će stušati pored hitova i klasiku, recimo ...

 • ljuba | 30. 06. 2014. | 03:50

  i iznenađenje

  zamislite , imamo i flautu , koja noču izlazi iz šume uz ariju pink pantera ...