Naslovna  |  Zabava  |  Životni stil  |  Mlađi muškarac i starija žena - zašto to funkcioniše?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Životni stil

17. 07. 2013.

Izvor: b92.net

Mlađi muškarac i starija žena - zašto to funkcioniše?

Američki psiholozi istražuju šta uzajamno privlači mlađe muškarce i starije žene i otklanjaju brojne predrasude o ovakvoj vrsti intimne veze.

Suprotno vekovnoj zainteresovanosti žena za muškarce svojih godina ili starije, gotovo trećina Amerikanki starosti između 40 i 69 godina u vezi je s najmanje 10 godina mlađim muškarcem. Nova istraživanja takođe pokazuju da svaka šesta žena u pedesetim želi muškarca u četrdesetim.

- Razlog nije toliko fizička kondicija i seksualna privlačnost mlađeg muškarca. Žene pre svega privlači fleksibilnost, spontanost i avanturistički duh mlađeg muškarca - smatra doktorka Tina B. Tesina, porodična terapeutkinja iz Long Biča u Kaliforniji, koja je i autorka knjige "The Unofficial Guide to Dating Again" (Nezvanični vodič za ponovnu vezu).

 

A zašto starije žene privlače mlađe muškarce?

 

Ovi muškarci vole sofisticiranost, samouverenost i uspešnost starijih žena. Zapravo ih zamaraju nesigurne žene koje se još “traže”.

Zahvaljujući vežbanju i prednostima moderne medicine, starije žene danas izgledaju mnogo mlađe nego nekad.

Zbog sve većeg broja razvoda, žene nakon četrdesete godine sve češće traže nove partnere.

Sve više žena od muškarca ne traži da je finansijski osigura, nego preferira zanimljivo društvo, spontanost i zabavu.

Žene koje imaju karijeru ili decu lakše će se prilagoditi partneru koji nema utabanu karijeru.

Ali, šta je s tim da su muškarci genetski predodređeni da traže glatku kožu, obline i plodno telo mlađih žena?

- Ljudi su relativno fleksibilna vrsta. I faktori koji nemaju veze s biologijom mogu da utiču na privlačenje. U potrazi za drugim ciljevima, možete svesno da zanemarite dosta bioloških faktora - tvrdi psiholog Majkl R. Kaningem.

Doktor Kaningem je sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 60 žena u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama. Većina njih je bila zainteresovanija za muškarce svojih godina ili starije.

- Imamo vrlo strogu predrasudu o tome kako treba da izgleda neka veza. I sami smo žrtve tih unutrašnjih glasova i smatramo bolesnim sve što odstupa od zacrtanog - smatra doktorka Ketrin Eliot, asistentkinja psihologije na Univerzitetu Luizijana.

Prema njenom mišljenju, ključ uspeha ovih veza je pronalaženje osobe koja ima isti nivo životne energije. Ako je energija koju imaju različita, ovo će izazvati bolne situacije.

- Nivo energije nema veze s godinama. Ono što ne želite je da partner izlazi, a vi ostaje u kući, ili da jedan želi da priča, a drugi traži mir i tišinu - pojasnila je.

Istraživanja su pokazala i da žene koje se udaju za barem 10 godina starije ili mlađe muškarce žive u proseku kraće nego one čiji je suprug sličnih godina. Psiholozi smatraju da društvene predrasude dovode do stresa koji deluje nepovoljno na zdravlje ovih žena. Uprkos tome, beleži se porast broja žena koje ulaze u vezu s mlađim muškarcem.

 

Razbiti predrasude

 

Suzan Vinter i Felisija Brings, autorke knjige "Older Women, Younger Men: New Options for Love and Romance" (Starije žene, mlađi muškarci: Nove mogućnosti za ljubav i romansu), razgovarale su s više od 200 parova i uočile raširene predrasude s kojima se ovi parovi susreću:

 • Ostaviće me zbog mlađe žene

Doktorka Vinter kaže da nije naišla ni na jedan slučaj u kojem je mlađi muškarac ostavio stariju ženu samo zato što je druga žena bila mlađa. Ipak, u nekim slučajevima muškarac je želeo decu i veza se raspala zbog toga.

 • Ona ga je "smotala”

Raširena je predrasuda da je u takvoj vezi žena ta koja zavodi. No, u 200 slučajeva koje su autorke analizirale uvek je muškarac bio taj koji je inicirao prvi kontakt. Žene se uglavnom pribojavaju da će ispasti smešne, pa su pasivnije nego kod muškaraca svojih godina.

 • To ne može potrajati

Vinter kaže da su neki parovi bili zajedno više od 25 godina, a prosečna dužina veze je iznosila 13 godina. 

 • Njemu treba mama

Muškarci koji se upuste u vezu sa starijom ženom ne traže majku, nego im se sviđa sigurnost u sebe koju ima starija žena. Privlači ih žena koja zna ko je.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Komentari

 • Zoran | 05. 07. 2014. | 01:11

  Vrscanin

  Lepo napisan tekst. Svidjaju mi se slike. Pozdrav iz Vrsca ;) ...

 • Jenki | 02. 07. 2014. | 12:18

  BOLERO

  Ove godine Pink Panter flautista upotpunio repertoar. Izviđači će stušati pored hitova i klasiku, recimo ...

 • ljuba | 30. 06. 2014. | 03:50

  i iznenađenje

  zamislite , imamo i flautu , koja noču izlazi iz šume uz ariju pink pantera ...