Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Životni stil

19. 03. 2013.

Izvor: Radio 9

Takmičenje u skidanju sala

Udruženje za sticanje i razvijanje kvalitetnih prehrambenih navika "Velnes stil" organizuje višenedeljno takmičenje u skidanju masnih naslaga.

Iz Udruženja za sticanje i razvijanje kvalitetnih prehrambenih navika "Velnes stil" pozivaju sve koji imaju problem s viškom kilograma da se prijave za takmičenje koje će trajati šest do osam nedelja.

- Hteli smo da skidanje kilograma učinimo interesantnijim. Zato, ko vidi da ima problem s kilogramima, neka se prijavi ne da smrša, nego da skine salo - rekao je gostujući u emisiji "Iz ženskog ugla" Đorđije Raičević, tehnolog ishrane i savetnik u "Velnes stilu".

Prijavljeni kandidati najpre će biti premereni na specijalnoj vagi, koja pored kilograma daje još šest parametara, među kojima i težinu kostiju, vode, masnih naslaga ili metaboličku starost organizma. Merenje je individualno i dobijeni rezultati su poverljivi.

Potom se za svakog kandidata utvrđuje poseban program ishrane i trka u skidanju kilograma može da počne. U prvoj nedelji, svi takmičari zajedno slušaju predavanja, a potom će se dva puta nedeljno sastajati i provoditi vreme zajedno u šetnji, na jogi ili u druženju uz gitaru ili harmoniku.

Od kotizacija će biti napravljen nagradni fond, iz kojeg će biti nagrađen takmičar koji se oslobodi najviše sala.

- Cilj je da se takmičari oslobode sala, a da ne smanje mišićnu masu. Obično se u skidanju viška kilograma kreće s brzim dijetama po principu "skloni hranu od sebe" ili "probuši kašiku" i to je greška. Našem organizmu su potrebni i ugljeni-hidrati, i masti, i vitamini, i belančevine, koje su gradivni element. Pri takvim dijetama, obično se ne unose proteini, čime se smanjuje mišićna masa, a ne salo - kaže Raičević, inače otac slavnog jogurtina.

Svaki dodatni kilogram telesne težine prisiljava telo da formira od šest do čak 20 kilometara novih krvnih sudova. To dodatno opterećuje naše srce i zato nije teško razumeti vezu između gojaznosti i srčanih oboljenja. Najveći deo ovih krvnih sudova predstavljaju sićušni kapilari, ali tu su i male vene i arterije. Dobra vest je da stvar funkcioniše i u obrnutom pravcu - ako izgubite kilogram telesne težine, vaše telo će blokirati i apsorbovati krvne sudove koji mu više nisu potrebni.

Gojaznost uglavnom nastaje usled grešaka u ishrani, poput neredovnih obroka.

- Najveći broj ljudi koji nam se obraća za pomoć ima jedan ili dva obroka dnevno, jer kažu da nemaju vremena za jelo. Preskače se doručak, ruča se kad se dođe s posla. Kad nemaju vremena za jelo, kako da imaju za fizičku aktivnost? - kaže Raičević za Radio 9.

Prve greške u ishrani načine se već u najranijem detinjstvu. Kako kaže naš sagovornik, narodna mudrost "zdravlje na usta ulazi" je pogrešna, jer se tako masne ćelije brzo razmnožavaju i tu ostaju. Tako će gojazno dete uglavnom izrasti u gojaznu osobu.

 

Kako da se hranimo ispravno?

 

Zdravu ishranu čine tri glavna obroka i dve užine.

- Ljudi prvo moraju da nauče da jedu i da piju vodu i kad nisu gladni, odnosno žedni. Na svaka tri, četiri sata mora nešto da se uzme. Nema preskakanja! Metabolizam mora da se pokrene, a pokreće ga pet obroka dnevno - tvrdi Raičević.

Za doručak obično jedemo burek ili pecivo, koji obiluju ugljenim-hidratima. To nije potpuna ishrana, jer nema proteina koji grade naše ćelije.

- Organizmu su proteini potrebni tokom celog dana. Kada ih nema, on ih uzima iz mišićne mase - kaže Raičević i dodaje da se u 100 grama jaja, sira, mesa ili ribe nalazi oko 20 grama proteina.

On još kaže da je za jedan obrok 30 grama proteina dovoljno i za najgojazniju osobu. Sve preko toga deponuje se u salu.

Kako bi salo moglo lakše da se potroši, unos proteina je neophodan i u prvoj užini. Na taj način gubi se salo, dobija se mišićna masa i figura se popravlja. Za ovaj obrok, preporučuje se od pet do 20 grama belančevina. Jedno jaje, na primer, sadrži pet grama proteina.

Za ručak, kaže Raičević, preporučuje se sve - od supe do mesa. Ukoliko su na meniju pasulj ili grašak, koji su bogati proteinima, meso nije neophodno. Takođe, krompir i pirinač, koji obiluju ugljenim-hidratima, trebalo bi da zamene hleb. Za ručak se preporučuje i dobra salata, i to za gojazne pre obroka, jer za nju organizam potroši više kalorija da je svari, nego što ona sama ima kalorija, pri čemu ostaje osećaj sitosti.

Za drugu užinu može biti dobra jedna jabuka. Inače, započeti dan s voćem je pogrešno, jer to organizmu ne prija.

- Obično kad neko hoće da isprovocira stolicu, on ujutru pojede voće. Želudac je ujutru prirodno spreman za kompleksnu hranu, a ne za kašiku meda ili slatku kafu - smatra Raičević.

Takođe, pogrešno je ne večerati. Preporučuje se da večera bude dva sata pre spavanja, da bude laka i, opet, da sadrži proteine.

- Ne zaboravite da se popravka ćelija dešava od 23 sata do dva sata iza ponoći i da se za to koriste proteini, za koje na postoje zalihe u organizmu - kaže Raičević.

 

Kako kombinovati ishranu i fizičku aktivnost?

 

Naš sagovornik smatra da fizička aktivnost bez promena navika u ishrani nema efekta. On fizičku aktivnost preporučuje pola sata pre doručka, ali nikako trčanje!!!

Umesto trčanja, preporučuje se vežbanje u kućnim uslovima ili brzo hodanje brzinom od tri do sedam kilometara na sat u trajanju od 30 do 45 minuta.

- Srce i drugi organi nisu u punom kapacitetu u ranim jutarnjim satima. I oni se polako bude. Najviše infarkta se dešava u jutarnjem trčanju. Najbolje vreme za intenzivniju fizičku aktivnost je posle prve i druge užine, odnosno nešto ispred ručka i nešto ispred večere, jer su tada masne ćelije pustile masnoću u krv. Ako ih tada ne potrošimo, one idu u naslage sala na stomaku i butinama. Zato treba iskoristiti ovu mogućnost koju nam organizam sam pruža. Ljudi greše kada idu uveče u 21 sat na bazen. To vreme se ne preporučuje ni za jelo, ni za fizičku aktivnost. Ritam na određuje časovnik, ni naš posao, ni obaveze, već Sunce, dan, izlazak i zalazak Sunca i tome se treba prilagoditi - zaključuje Raičević.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Komentari

  • Zoran | 05. 07. 2014. | 01:11

    Vrscanin

    Lepo napisan tekst. Svidjaju mi se slike. Pozdrav iz Vrsca ;) ...

  • Jenki | 02. 07. 2014. | 12:18

    BOLERO

    Ove godine Pink Panter flautista upotpunio repertoar. Izviđači će stušati pored hitova i klasiku, recimo ...

  • ljuba | 30. 06. 2014. | 03:50

    i iznenađenje

    zamislite , imamo i flautu , koja noču izlazi iz šume uz ariju pink pantera ...